Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 Nem érdemes olyan emberek körében lenni, akik  a legrosszabbat hozzák ki belőlünk. Menekülni kell előlük.  Ki kell zárni őket. Nem őket kell megváltoztatni, hanem magunkat, válasszunk új barátokat. 

Les Brown  

 

Kép

 

 Bármilyen magasabb rendű tulajdonság kifejlesztése - legyen az a szeretet, a belső béke, a jólét, a boldogság, a bátorság, az erő vagy az önbecsülés - megváltoztatja az ember rezgését, s vonzani kezd mindent, ami ehhez az új rezgéshez talál.

Sanaya Roman és Duane Packer

 

Tudj egyedül lenni. Ne veszítsd el a magánynak, önmagad társaságának előnyeit.

Sir Thomas Browne

 

Az ember sosem túl öreg ahhoz, hogy új célokat tűzzön maga elé, vagy új álmai legyenek.

Les Brown

 

Ma ébredéskor, mielőtt kinyitnám a szemem, megköszönöm az ágynak a pihenést. Végtére az egész éjszakát kényelmesen együtt töltöttük. Azután szintén behunyt szemmel, még tíz percet arra szánok, hogy megköszönjem mindazt a jót, amit átéltem az életben. Úgy tervezem meg a napomat, hogy minden jól fog menni, és mindent élvezni fogok.

Louise L. Hay

 

Örvendj annak a gazdagságnak, hogy minden reggel fel tudsz ébredni, és megtapasztalhatsz egy új napot. Örülj az életnek, az egészségnek, a barátaidnak, a kreativitásnak, annak, hogy élő példája vagy az életörömnek.

Louise L. Hay

 

A fájdalmak idején, amikor a jövő túlságosan ijesztő ahhoz, hogy elgondolkozzunk rajta, s a múlt túlságosan fájó, hogy emlékezzünk rá, megtanultam a jelenre figyelni... A jelenben mindig és mindenki rendben van.

Julia Cameron

 

A jelen áldásaira gondolj, melyekből mindenkinek bőven kijut, s ne a múlt csapásaira, melyek minden ember életében előfordulnak.

Charles Dickens

 

Aki gyakran és sokat nevet, aki elnyeri az okos emberek tiszteletét, az őszinte kritikusok szeretetét, aki elviseli a hamis barátok árulását, aki megbecsüli a szépet, és a jobbat látja meg másokban, aki egy cseppet szebbé teszi a világot akár egy egészséges gyermekkel, egy zsebkendőnyi kerttel vagy jobb szociális helyzettel, aki tudja, hogy legalább egy ember neki köszönhetően lélegzik szabadabban, az elmondhatja: sikerült.

Ralph Waldo Emerson

 

Rohanó életed során ragadd meg azt a pillanatot, amikor időtlenül létezhetsz... A pillanatot, amikor a múlt örömére gondolsz, és a jövő kitárja kapuját. Élj úgy, hogy életed ajándék legyen mindazoknak, akik szeretnek téged.

 

Kép

 

 

 Senki sem különálló sziget,

Minden ember a kontinens egy része, a szárazföld egy darabja. Ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna le, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod.

Minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel.

John Donne

 

 Annyira visszasóvárogjuk azt, amit elvesztettünk, hogy sokkal kevésbé becsüljük meg azt, amink megmaradt.

Seneca

 

 

Ha megadatott, hogy leszállj lelkedben az angyalok által lakott mélységekig: az, ami mindenekfölött emlékeztetni fog egy mélyen szeretett lényre, nem a szavak, amelyeket mondott, nem a beszéd, mely elrepült, vagy a mozdulatok, amiket tett, hanem a csönd, amelyet vele együtt éltél át.

Maeterleinck

 

 

Úgy viselkedünk, mintha a kényelem és a fényűzés lenne az élet legfontosabb feltétele, amikor valójában másra sincs szükségünk a boldogsához, mint lelkesedni valami iránt.

Charles Kingsley

 

Kép

 

 

Létünk oly múló, mint az őszi felhők. Ha nyomon követjük a születést s a halált, olyan az, mintha egy zenemű felvonásait kísérnénk végig. Az élet nem más, mint egy villámlás az égen. Elszalad, mint gyors hegyi csermely.

Buddha

 

 

Nem hinni abban, amiben hinni illik; nem lelkesedni azért, amiért lelkesedni kötelező; nem utálni azt, amit a hatalmsok utálatosnak mondanak - itt kezdődik a veszedelmes élet. Önállóan gondolkodni és önállóan érezni, nincs ma ennél veszedelmesebb.

Bálint György

 

 Egyre inkább az az érzésem, hogy az életünk egyetlen mondat, csak nem tudjuk kimondani, hogy mi az... A nagy találkozások, a lélekközeli pillanatok mindig azok voltak, amikor valakit megszerettem. Az igazi csoda a barátság, a valódi, emberközeli kapcsolat, amikor egyszer csak repül velünk az idő, és az az érzésünk, hogy mi már valahol találkoztunk. Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő.

Müller Péter 

 

 Gyűjtjük az adatokat, dolgokat, embereket, ötleteket, "mélyenszántó tapasztalatokat", anélkül, hogy megértenénk lényegüket... De néha eljönnek más idők is. Amikor megálljt parancsolunk magunknak. Nyugodtan elüldögélünk valahol. Elveszünk egymásra rakódott emlékeink halma alatt. Figyelünk, és meghalljuk, amint egy másik világ halk szellői susogni kezdenek.

James Carrol

 

 

Kép

 

 

 Elégedettség. Senki se gondolná, de az elégedettség egyenlő a boldogsággal. Aki elégedett, az boldog is. Mit jelent elégedettnek lenni? Azt jelenti, hogy elég az, ami van és amim van. Nem akarok többet az élettől, csak annyit, amennyit éppen ad vagy netalán elvesz. Az elégedettség hálát is jelent. Aki nem elégedett, az hálás sem tud lenni.

Miroslaw Putnek

 

 

Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.

Ernest Hemingway

 

 

Az ember az egyetlen lény, aki tudja, hogy meg fog halni. Ezért különösen fontos, hogy megnevettessük.

Charlie Chaplin

 

 

Aki szeret, annak varrd fel kabátja gombját, mert könnyen meglehet, hogy felvarrja más; Aki szeret, annak hallgasd meg gondját, baját, mert könnyen meglehet, hogy meghallgatja más;

Aki szeret, azzal sose légy morc, goromba, mert könnyen meglehet, hogy rámosolyog más;

Aki szeret, szeresd!

Öleld meg naponta, mert könnyen meglehet, hogy megöleli más...

És akkor hidd el, nem ő a hibás!

Jobbágy Károly

 

...Az élet minden gyötrelmével, veszteségével és bűntudatával együtt is izgalmas és gyönyörű, teli kedvtelésekkel és szerelemmel, időnként egy költeménnyel vagy merész kalanddal, időnként nemességgel és időnként vidámsággal, és bármi jön utána (ha jön egyáltalán bármi), ezt az életet soha többé nem birtokolhatjuk.

Rose Macaulay

 

Kép

 

Az igazság nem az, amit gondolunk - hogy mi okos emberek egy oktalan Univerzum lakói vagyunk, hanem éppen fordítva: mi oktalan, önhitt, és buta emberek egy abszolút Intelligens világnak nem "lakói", hanem elválaszthatatlan részei vagyunk, melyben minden mindennel összefügg! 

Müller Péter

 

Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel.

Albert Einsten

 

Az elégedettség forrása gondolkodásunkban rejlik, és aki az emberi természetre vonatkozó csekély ismereteinek köszönhetően úgy keresi boldogságát, hogy mindent meg akar változtatni, kivéve önmagát, reménytelen dologra pazarolja életét, mert csak megsokszorozza szenvedéseit, holott ezek megszüntetését kellene legfőbb céljának tekintenie.

Samuel Johnson

 

Olyan elfoglaltak vagyunk, hogy alig szakítunk időt azokra az emberekre, akiket szeretünk, lakjanak bár ugyanott, ahol mi magunk, ahogy nem tekintünk magunkra sem. Társadalmunk szervezettsége olyan, hogy még amikor akad némi szabadidőnk, akkor sem tudjuk, miként használhatnánk fel arra, hogy újra kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal. Milliónyi módja kínálkozik az értékes idő elvesztegetésének - bekapcsoljuk a tévét, felemeljük a telefonkagylót vagy beindítjuk a kocsit és elmegyünk valamerre. Nem szokunk hozzá, hogy magunkban legyünk, ezért úgy cselekszünk, mintha nem is kedvelnénk magunkat, és minden erőnkkel próbálnánk elszökni magunk elől.

Tich Nhat Hanh

 

Kép

 

„Barátom! Ugye, nem gondolod komolyan, hogy én mutatom meg neked az utat?

Ugye, nem képzeled, hogy ilyen könnyen besétálhatsz az örökkévalóságba?...

Ugye, tudod szegény barátom, hogy nem segíthetünk egymáson.

Nincs egyetlen út. Magunk vagyunk a világon, s ahányan vagyunk, annyi az út. És nem ismerhetjük egymás útjait.”

Lin-Csi

 

  

Ha kedves vagy azzal, aki tévesen hív,

Ha észreveszed a hóban kinyíló virágot,

Ha az úton elsőbbséget adsz,

Ha panaszaidnál több a mosolyod,

Ha még észreveszed a jól mászható fákat,

Ha tudsz testvériesen osztozni,

Ha visszadobod a kishalat,

Ha néha fáj a szíved egy másikért,

Ha előfordul, hogy elégedetten alszol el…

AKKOR JÓL ÉLED AZ ÉLETED! 

 

 

Egy gesztus beszédesebb a szónál. Mindez benne van egy mosolyban: Szeretlek. Te vagy a boldogságom. Örülök, hogy látlak.

Dale Carnegie

 

 

Adassék nékem annyi lelki erő, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok, és bátorság ahhoz, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok, és bölcsesség ahhoz, hogy el ne tévedjek közöttük.

Friedrich Oetinger

 

 

 

Ami könnyen elérhetõ, az a felszínen csillog. Ami érték, olykor fénytelen, és a mélyre kell ásni érte! Amiben a sokaság élvezetét leli, sivár és illanó gyönyörûséget kínál. Amirõl én beszélek, az a felszínrõl nem látható, és bensõdben derül.

Seneca

 

 

"A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.

Csak az öregszik meg, aki lemond eszményeiről. Az évek múlásával ráncossá lesz az arcod, de ha kialszik benned a lelkesedés, akkor a lelked ráncosodik meg. Gondok, kétségek, az önbizalom hiánya, reménytelenség: mind hosszú évek, melyek nemcsak a testet húzzák le a föld porába, hanem a lelket is.

Az ember - akár 16 éves, akár 66 - csodára szomjazik, elámul a csillagok örökkévalóságán, a gondolatok és dolgok szépségén: nem fél a kockázattól, gyermeki kíváncsisággal várja, mi lesz holnap, szabadon örül mindennek. Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid.

Olyan fiatal, mint önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság - az ember, a föld, a végtelenség hírnökeit. Csak akkor öregszel meg, ha már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze a szívedet."

Albert Schweitzer

 

 

"Azon a napon, amikor az ember beengedi szívébe az igaz szeretetet, mindaz, ami jól el volt rendezve, összekuszálódik, és megrendül minden, amit helyesnek és igaznak tartottunk. A világ tehát akkor válik valódivá, amikor az ember megtanul szeretni - egészen addig csak hisszük, hogy tudjuk, mi a szerelem, de nincs bátorságunk szembenézi igazi valójával. A szerelem vad erő. Ha meg akarjuk zabolázni, elpusztít. Ha börtönbe akarjuk zárni, a rabszolgájává tesz. Ha meg akarjuk érteni, cserbenhagy és összezavar. Ez az erő azért van a Földön, hogy boldoggá tegyen, hogy közelebb vigyen minket Istenhez és felebarátainkhoz: ahogy ma szeretünk, az mégis sokkal több szenvedést jelent, mint nyugalmat."

Coelho: Zahír (részlet)

 

Kép

 

Ha valakit valóban szeretsz, azonnal tudod, ha megbántod - nem azért, mert látod az arcán, hanem mert a bántás pillanatában önmagadon érzed a bántalmat, neked is fáj - és tudod, hogy nem kellett volna. Nemcsak neki, neked is sajog, azonnal. A szeretet nem ismer sem időt, sem távolságot. Ha gondolsz valakire, azonnal ott vagy, ha történik vele valami, azonnal érzed, s ha mélyen szeretsz valakit, kilépsz az időből, s az örökkévalóságot éled tovább: látod, hogy a bimbóban ott a virág, a virágban a hervadás, s elhervadt virágban az új élet csírája. Akik szeretik egymást, azoknak nem lehetnek titkaik, mert látják egymást nemcsak ma, holnap és holnapután, de ezer inkarnáció múlva is látják, és tévedhetetlenül fölismerik egymást. Bármilyen jelmez és maszk mögött is: ő az! Ismerem!

A szeretetben nincs felejtés. Ezért megrendítő, ha elveszíted azt, akit szerettél: a halál olyasmit kér tőled, ami lehetetlen - hogy felejtsd el, akivel egy vagy. Soha senki sem tudta ezt megtenni, vagy ha igen, nem szeretett igazán.

Amikor Jézus olyasmit mond, hogy minden elmúlik, kivéve az Én szavaim, valószínűleg erről beszél: a szeretet nem halandó. Akár élünk, akár halunk, jön velünk; akik szeretik, ismerik is egymást, ott legbelül ismerik, mert egyek - s ezen nem fog ki sem az idő, sem a halál.

A szeretetben minden most van.

Minden együtt és minden egyszerre van: nincs múlt és jövő ideje.

Müller Péter: Titkos Tanítások

 

Minden reggel mosollyal az arcomon ébredni;

a napot hódolattal köszönteni,

amiért ennyi lehetőséget tartogat;

tiszta fejjel nekilátni a munkámnak;

még a kis dolgokban is szemem előtt tartani a végső célt,

melyet magam elé tűztem;

úgy találkozni férfiakkal és asszonyokkal,

hogy mosoly van az ajkaimon, s szeretet a szívemben;

gyengédnek, kedvesnek, és előzékenynek lenni

minden percben;

oly fáradtsággal lehajtani a fejem,

mely álomba ringat

s oly örömmel, melyet csakis

a jól végzett munka okozhat –

így szeretném én múlatni napjaimat.

Thomas Dekker

 

Hogy életünk csónakja könnyű legyen,

csak azt tegyük bele, ami feltétlenül szükséges:

meleg otthont, egyszerű örömöket,

néhány barátot, aki megérdemli ezt a nevet,

egy kutyát, egy macskát – valakit,

aki szeret és akit szeretsz,

elegendő ételt és ruhát, amit magadra vehetsz …

Jerome K. Jerome

 

Kép 

 

 

Összehasonlítottam magam egyik barátommal,

aki mindent meg akar kapni a világtól,

és csalódott, ha nem a legjobb jut neki.

Azt tapasztaltam, hogy jómagam egyre inkább

a másik végletnél indulok,

nem várok semmit,

és hálás vagyok mindenért,

még a legkisebb dolgokért is.

Ralph Waldo Emerson

 

 

Tanulj a múltból.

Ne érj úgy életed végére, hogy azt érzed,

nem is éltél igazán.

Sokan, amikor elérnek arra a pontra,

hogy el kell hagyniuk a földi világot,

utoljára még meglátják az örömet és

szépséget, amely csak azért nem lehetett

az övék, mert féltek élni.

Clearwater

 

Kép

 

Csak egyetlen esélyünk van életünkben arra, hogy boldogok és elégedettek legyünk- szeretnünk kell. Szeretnünk kell reggel, amikor felkelünk, hogy elkezdhessük a napot, és szeretnünk kell este, amikor lefekszünk. Szeretőn és figyelmesen kell szemlélnünk mindazt, ami történik. A figyelem és nyitottság szerelem és szeretet. A figyelem hiánya és bezárkózás a hiányzó szeretet jele, amely a depresszióhoz és romboláshoz vezet. Elsőként magunkat pusztítjuk el, majd másokat, a természetet, az élőlényeket és az embereket körülöttünk.

Peter Lauster

 

Az érzékenységnek nincs szüksége a gondolkodásra. Az érzékek befogadják azt, ami történik, megragadják a pillanatot; ezért a gondolkodás a maga előítéletével és véleményeivel inkább gátol. Ha a gondolkodás bekapcsolódik az érzékelési folyamatokba, torzulást, érzéki csalódást okoz, már nem előítéletek nélkül és tisztán látjuk a valóságot, hanem válogatva, a gondolkodás irányvonalaihoz igazodva.

Durva leegyszerűsítéssel élve, az érzékeny ember az értelem emberéhez képest elfogulatlanul látja a valóságot, minden pillanatot a maga újdonságában ragad meg, és a valóság kimeríthetetlen frissességében nyilvánul meg előtte, sohasem unatkozik. Vegyünk egy példát. Az értelem azt mondja: Miért sétáljak az erdőben? Már olyan sok sétát tettem az erdőben. Tudom, hogy néz ki az erdő, ezért untat a séta. Az érzékeny ember is számos sétát tett az erdőben, értelme mégsem mondja, hogy ismeri az erdőt, és nem vonja le ebből a téves következtetést, hogy untatja az erdő, hanem tapasztalta és nap mint nap újra tapasztalja, hogy érzékenysége segítségével minden pillanatban újként éli át valamennyi ingert. A pillanat új frissességével nyílik meg előtte. Látja, hogy feketerigó ül egy drótkerítésen, figyeli a fecskék röptét, és a távolból varjúkárogást hall. Már százszor látta és hallotta ezt, e pillanatban mégis új és friss, eleven és szép az élmény. Az értelem embere ezt nem tudja megérteni, mert számára ez nem "logikus", az érzékenyen megragadott valóság azonban sohasem elcsépelt és unalmas. Ha az értelem néma, és az érzékek megnyílnak, minden unalom, minden ami régi és ismert, füstként szertefoszlik, és akkor megnyílik a lét érzékeny, meditatív és szemlélődő állapota.

Peter Lauster

   

 

Kép

 

Különös, hogy a körülöttünk élő emberek között gyakran hallgatnunk kell, olykor csak az időben és térben távol lévőkkel (a lelki társakkal) beszélgethetünk. Jóllehet, ez a szféra nem a világ látható és közvetlenül érzékelhető szintje, mégis létezik.  Mert létezik egy világ amelyben élünk, és létezik egy másik világ, amely által többek s jobbak leszünk az élhető világban.

Lev Tolsztoj

 

A kapcsolat egészség; a kapcsolat igazság; a kapcsolat boldogság. Kötelességünk, hogy megosszuk, amink van; hogy bátran alászálljunk, és napvilágra hozzuk legromlottabb gondolatainkat; hogy ne titkoljunk semmit; ne színleljünk semmit; ha tudatlanok vagyunk, mondjuk ki; ha szeretjük barátainkat, adjuk értésükre.

Virginia Woolf

 

 

Kép

 

 

Élni annyi, mint szeretni. Szeretni látni és megmutatni, érezni és érzékeltetni, meghallani és meghallgatni, magasba szállni és fölröpíteni, kinyílni és felnyitni, megérteni és megértetni, együtt érezni és eggyé olvadni – és tudni, hogy a szeretet a legmagasabb rendű alkotás.

Tatiosz

 

A boldogság joga – mint mondják – az élethez való jog. De van-e jogom örülni az életnek? – kérdeztem, miközben az erdőn át lovagoltam. Így feleltem magamban: igen, minden embernek joga van az örömhöz, amikor ebbe a világba belép. De csak az örülhet, aki nem követ el bűnt, amellyel szenvedést okoz másoknak. Jónak kell lennem! – ebben rejlik mostani földi létem igazi boldogsága, ez a feladatom és ideérkezésem lényege.

Lev Tolsztoj

 

Lehetőségünk van arra, hogy a körülöttünk lévő energiát használni tudjuk. Az így bennünk keletkezett erőtér hozzánk vonzza az eseményeket, mint mágnes a vasat.

Marcus Editus

 

Amikor a múltban élünk, nem vagyunk jelen a mában; amikor a jövőről képzelgünk, nem veszünk részt a ma nagy játszmáiban. A múlt az egykori jelen pillanata; a beköszöntő jövő is a pillanat jelene lesz, amit egyszer élni fogunk. Nincs más, csak pillanat; minden egyéb csak az emlékezés és a képzelet műve. Ha pedig csak a pillanat valóságos, az idő nem létezik. Az idő egy fogalom csupán, amelyet azért alkottunk, hogy névvel illessük azt, amit nem ismerünk.

Tatiosz

 

 

Kép

 

A barátok mind olyan lelkek, akiket már ismertünk előző életeinkből. Kötődünk egymáshoz. Így érzek a barátaimmal kapcsolatban. Ha csak egy napja ismerem őket, az sem számít. Nem fogok évekig várni, mivel akárhogyan is, de biztos, azelőtt már találkoztunk valahol.

George Harrison

 

Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik, hogy valahol már találkoztunk. Mintha régen testvérek lettünk volna. Méginkább, mintha ikrek lettünk volna. S ezért a találkozás csak viszontlátás. Amikor pedig az ember barátjától elszakad, tudja, hogy ez a találkozás csak látszat. Valahol együtt marad vele úgy, ahogy együtt volt vele a találkozás előtt.

Hamvas Béla

 

Kép

 

Mindig tudd, a dolgok egyszer történnek meg veled – a legértékesebb idő a pillanat, amelyben élsz.

Tatiosz

 

Minden pillanatban két út van előttünk, ezek közül ki kell választanunk az egyiket, és nem tudjuk merre vezet a másik. Lehet, hogy a jobbat választottuk, de lehet, hogy sohasem fogjuk megtudni, melyik a jobb.

Alexander Fleming

 

Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek.

Ők az élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai.

Általatok érkeznek de nem belőletek.

És bár véletek vannak, nem birtokaitok.

Adhattok nékik szeretetet, de gondolataitokat nem adhatjátok.

Mert nekik saját gondolataik vannak.

Testüknek adhattok otthont, de lelküknek nem.

Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem.

Kahlil Gibran